Kinderopvang ziet meldplicht rond inentingen wel zitten

Ouders die hun kind bij een kinderdagverblijf willen onderbrengen, moeten met een vaccinatiekaart bewijzen dat hun kind is ingeënt. Dat vindt Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. De meeste kinderdagverblijven zien een dergelijke meldplicht voor inenting zitten, blijkt uit navraag van de Stentor.

Als wij per wet naar bewijs kunnen vragen, biedt het nog meer zekerheid, zegt het ene kinderdagverblijf. Ik moet daar niet aan denken, reageert een ander.

Boink wil dat ouders verplicht worden bij een kinderdagverblijf te melden als hun kind niet is ingeënt. De belangenvereniging wil vervolgens dat andere ouders kunnen zien hoeveel kinderen in de groep van hun zoon of dochter niet zijn ingeënt.

Nu zijn kinderdagverblijven niet verplicht dat te melden. Dat zorgt voor problemen, zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma. ,,Ouders die een niet-ingeënt kind aanmelden, brengen andere kinderen in gevaar. Die kunnen ziektes overdragen, omdat ze niet zijn ingeënt. Niet-inenten is een keuze, maar dan moeten ouders ook een keuze hebben om kinderdagverblijven met niet-ingeënte kinderen te mijden. Dat is nu lastig, want je weet niet wie er wel of niet gevaccineerd is.’’

Lees het hele artikel op AD

× Stel een vraag via Whatssapp