Ouders positief over kinderopvang, maar het mag wel wat goedkoper

Veel ouders vinden kinderopvang te duur. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ruim vier op de tien vindt de opvang ’tegenwoordig bijna niet meer te betalen’.

Volgens het SCP denken ouders wel wat minder negatief over de betaalbaarheid dan enkele jaren geleden, maar nog steeds vindt een aanzienlijk gedeelte dat de opvang (te) duur is. Ouders zijn wel positief over de kwaliteit van de opvang.

Positiever met lager inkomen

Opvallend is dat ouders minder negatief zijn naarmate hun inkomen lager is. Omdat de toeslag inkomensonafhankelijk is, ontvangen ouders met lagere inkomens een hogere kinderopvangtoeslag.

Voor de lagere en middeninkomens zijn de kosten die zij voor kinderopvang betalen tussen 2012 en 2016 gedaald. De bijdrage voor de hogere inkomens schommelt echter meer.

Moeders vaker thuis dan vaders

Het aantal dagen dat vaders thuis zijn wanneer hun partner werkt, ligt duidelijk lager dan bij moeders. Desalniettemin zegt de helft van de vaders ten minste een dag per week thuis te zijn, en ongeveer twee op de tien ouders is zelfs twee of meer dagen thuis.

Bijna een derde van de vaders is geen enkele dag thuis, ook geen halve dag. Ongeveer een op de tien vaders van baby’s heeft in deze periode geen ouderschapsverlof opgenomen.

Betaalbaarder betere balans

In gezinnen waar de kinderopvang als betaalbaar wordt gezien, wordt opvang ook vaker gebruikt. In die gezinnen werkt de moeder ook meer uren. Er is echter geen verband met de werkuren van vaders.

Ouders die de kinderopvang als meer betaalbaar zien, ervaren een betere balans tussen hun werk en hun persoonlijke leven. Als zij de opvang goed geregeld hebben, gaat dit gepaard met een hoger emotioneel welbevinden.

Lees het heel artikel op rtlnieuws.nl

× Stel een vraag via Whatssapp