’Kindermishandeling binnen 10 jaar halveren’

AMSTERDAM – Het aantal kinderen dat slachtoffer is van mishandeling moet de komende tien jaar worden gehalveerd. Volgens de laatste cijfers zijn jaarlijks ongeveer 119.000 kinderen de dupe van geweld en sterven er enkele tientallen aan de gevolgen hiervan. Onder meer een verplichte opvoedcursus voor ouders, veel betere informatie-uitwisseling en een meldcode voor alle beroepen met geheimhoudingsplicht moeten zorgen voor een doorbraak.

Dat bepleit de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik, die maandag in Amsterdam zijn eindrapport presenteerde. „In iedere klas is wel één kind slachtoffer van kindermishandeling”, zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, voorzitter van de groep met deskundigen die zitting hadden in de taskforce. Volgens hem zijn er forse maatregelen nodig om het probleem op te lossen, iets wat de taskforce de afgelopen vier jaar onvoldoende is gelukt.

„Het is zo’n probleem waarvan mensen zeggen: dat zal voor altijd blijven bestaan. Maar dat hoeft niet zo te zijn”, meent de voorzitter. In het rapport komt de groep met tien punten die moeten leiden tot verandering. „We hebben te lang gezegd het is te ver weg en te ingewikkeld.”

Lees het hele artikel op Telegraaf.nl

× Stel een vraag via Whatssapp