‘Crèche moet ouders informeren over niet-ingeënte kinderen’

Ouders hebben het recht te weten of hun kroost gevaar loopt op het kinderdagverblijf, als daar ook niet-ingeënte baby’s en peuters verblijven. Zij kunnen dan zelf bepalen of ze het risico willen nemen op besmettelijke ziektes of hun kind elders plaatsen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer – PvdA, CDA, D66, PVV en GroenLinks – aangezien steeds minder mensen hun kinderen laten vaccineren.

De meeste crèches vragen bij de intake aan ouders of ze hun kinderen inenten, maar die gegevens blijven bij de leiding van de kinderopvang. Voor andere ouders is het daardoor totaal onduidelijk of er kinderen zonder vaccinaties op de groep rondkruipen.

,,Die informatie moet beschikbaar zijn”, zegt PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert. ,,Ouders moeten goed geïnformeerd zijn of kinderen van anderen ingeënt zijn. Want kinderen lopen veel risico bij een uitbraak. Volwassenen hebben een morele verplichting ten opzichte van kinderen die gevaar lopen.”

Kwetsbaar

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wijst erop dat kinderen sowieso pas met 14 maanden worden ingeënt tegen de mazelen, terwijl veel baby’s al eerder naar de crèche gaan. ,,Dan zijn ze dus kwetsbaar als andere kinderen niet zijn ingeënt. Ouders hebben het recht om dat te weten.”

CDA, PVV en GroenLinks zijn het daarmee eens, maar ze verschillen van mening over de wijze waarop ouders geïnformeerd moeten worden. De PvdA is er een groot voorstander van dat er per crèche een lijst komt waarop staat welke kinderen wel en niet zijn ingeënt.

Lees het hele artikel op AD.nl

× Stel een vraag via Whatssapp