Zorg over toegankelijkheid gastouderopvang

VGOB, Brancheorganisatie Kinderopvang en Platform Gastouderopvang maken zich ernstig zorgen over de toegankelijkheid van gastouderopvang, nu minister Asscher voornemens is de gastouderopvang te herijken. Dit laat Sebastiaan Dekkers van Platform Gastouderopvang weten in een gezamenlijk reactie op de aangekondigde plannen.

De drie organisaties zijn juist vóór toegankelijke gastouderopvang van hoge kwaliteit. Om dit te bereiken hebben VGOB en de Brancheorganisatie Kinderopvang afgelopen jaar een Visiedocument Kwaliteit Gastouderopvang opgesteld en het Platform Gastouderopvang een tienpuntenplan. ‘Om definitief richting te bepalen is het van groot belang om te weten waar de sector gastouderopvang op dit moment staat’, meent Dekkers.

Daling aantal gastouders

Volgens hem neemt het aantal gastouders steeds verder af, met name het aantal gastouders die zelf kinderen tussen 0 en 12 jaar heeft. Vraagouders hebben hierdoor steeds minder keus. ‘Als mogelijke oorzaken zien wij de hoge kosten en administratieve lasten die een aspirant-gastouder moet maken’, licht Dekkers toe. ‘Steeds meer gemeenten brengen voor de registratie van een gastouder in het LRKP – soms hoge – leges in rekening. Daarnaast is het voor gastouders onmogelijk om op een betaalbare wijze het vereiste startdiploma Helpende Zorg en Welzijn (HZW) kwalificatie Gastouder te behalen. Er is op dit moment maar één aanbieder en de kosten bedragen bijna 1.000 euro.’

Lees het hele artikel op kinderopvangtotaal.nl

Bewaren

× Stel een vraag via Whatssapp