Kinderopvang steeds populairder onder werkende ouders

Kinderen gaan steeds vaker naar de opvang. In het afgelopen jaar gingen 736.000 kinderen naar een crèche, bso of gastouders. Dat zijn er 56.000 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het aantal werkende vrouwen is nu op het hoogste niveau sinds 2011. 

Dat de opvang in trek is, komt vooral door de sterk groeiende economie. Daardoor hebben het afgelopen half jaar meer mensen een baan gekregen, onder wie veel vrouwen.  Vrouwen werken nu gemiddeld bijna 26 uur per week. Moeders met jonge kinderen tot en met 11 jaar nog een half uur meer, gemiddeld 26,5 uur.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is tevreden over de trend: ,,Het is fantastisch om te zien dat steeds meer moeders werken en dat hun kinderen dan terecht kunnen bij kwalitatief goede en betaalbare opvang. Zij kunnen in die tijd spelenderwijs al veel leren en natuurlijk ook gezellig samen spelen met andere kinderen. Daar hebben zij later veel profijt van. Goed voor hun taal en goed voor hun ontwikkeling.’’

In het tweede kwartaal van 2017 gingen er 293.000 kinderen naar de dagopvang, 341.000 naar de buitenschoolse opvang en 121.000 kinderen naar gastouders. Sommige kinderen maken gebruik van meerdere vormen van opvang.

Gastouders

Het afgelopen jaar zijn er meer kinderopvanglocaties bijgekomen. 628 centra voor dagopvang. Daarvan zijn er nu 7643. Ook het aantal locaties voor buitenschoolse opvang is het afgelopen jaar toegenomen. Er kwamen 238 bso’s bij en daarvan zijn er nu 6733.

Er zijn nu bijna 1400 gastouders minder dan in de zomer vorig jaar. Het aantal gastouders daalt al enkele jaren.

Bron:  AD

× Stel een vraag via Whatssapp