Celstraffen geëist voor toeslagfraude kinderopvang

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot 24 maanden geëist tegen drie verdachten van fraude met kinderopvangtoeslag. De drie verdachten, waarvan twee een kinderdagverblijf in de stad runden, hebben vermoedelijk voor 690.000 euro onterecht kinderopvangtoeslag ontvangen en witgewassen. Pas nadat de Belastingdienst ingreep en ouders aangifte deden, zouden ze daarmee zijn gestopt.  

Vraagouders
De verdachten zijn twee vrouwen van 46 en 47 jaar en een 50-jarige man. Volgens het OM vroegen zij tussen 2008 en 2013 kinderopvangtoeslag aan voor kinderen die niet of niet meer stonden ingeschreven bij hun kinderdagverblijf.

Ook schreven zij samen met ouders kinderen bij andere dagverblijven in, zonder dat de leiding van die dagverblijven dat wist. De ouders die deelden in de winst moeten alles terugbetalen aan de Belastingdienst.

Kinderen zijn slachtoffer
De officier van justitie vindt het ernstig dat de verdachten misbruik maakten van het sociale stelsel. “Wat mij betreft zijn de echte slachtoffers de kinderen van de aanvraagouders. Deze kinderen leven straks jaren in armoede omdat het geld moet worden terugbetaald.”

Leest het hele artikel in het Parool

× Stel een vraag via Whatssapp