Aantal kinderen dat naar de opvang gaat stijgt weer

Eindelijk weer goed nieuws voor de kinderopvang. Voor het eerst sinds 2012 gaan er weer meer kinderen naar de kinderopvang. De stijging was met 12.000 kinderen wel nog piepklein te noemen.

In totaal gingen er 767.000 kinderen naar een dagverblijf, gastouder of buitenschoolse opvang (bso). Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Meeste kinderen naar buitenschoolse opvang

De meest gebruikte vorm van kinderopvang is de BSO, op de voet gevolgd door de dagopvang. Zo’n 350.000 kinderen maken daar gebruik van. Gastouders zijn wat minder populair: 141.000 kinderen zijn daar regelmatig te vinden.

Het aantal kinderen in de opvang ligt nog steeds aanzienlijk lager dan in 2011. Toen ging het nog om ruim 835.000 kinderen. Die daling komt vooral doordat ouders niet meer alle uren vergoed krijgen van de overheid.

2200 euro per kind

Vorig jaar kregen ouders gemiddeld 61 procent van de kosten voor opvang vergoed door de kinderopvangtoeslag. Toch is het nog steeds een flinke aanslag op de portemonnee. Daarmee blijft er namelijk per kind gemiddeld nog een bedrag van 2200 euro over, dat voor rekening van de ouders komt.

Kleine kinderen namen in 2015 het grootse deel van de kinderopvanguren voor hun rekening. Twee- en driejarigen gingen gemiddeld 850 uur per jaar naar de opvang. Dat komt neer op 17 uur per week.

Ook vijfjarigen nog vaak opgevangen

Iets oudere kinderen, die al naar school gaan, maken veel minder uren in de opvang, omdat ze een groot deel van de dag op school zitten. Toch was ook nog een derde van de vijfjarigen geregeld te zien in de opvang: gemiddeld acht uur per week.

Bron:  RTL Nieuws

× Stel een vraag via Whatssapp